Naviger op
Log på

Vismændene undervurderer problemerne på arbejdsmarkedet

Politiske nyheder 10-10-2017
Stadig flere virksomheder oplever problemer med at rekruttere de rette medarbejdere. Det kan tage farten af væksten. Vismændene undervurderer problemerne i halvårsrapporten.
Manglen på arbejdskraft er ved at brede sig til flere brancher, og en del virksomheder må udskyde ordrer. Alligevel mener vismændene i Det Økonomiske Råd ikke, at der er udsigt til nævneværdige kapacitetsproblemer på det danske arbejdsmarked. Det er en af konklusionerne i den netop offentliggjorte halvårsrapport fra vismændene. Hos Dansk Erhverv er man af en anden opfattelse.

”Vi kan høre hos vores medlemmer, at en del har problemer med at få den rette arbejdskraft. 40 procent svarer os, at det er svært eller umuligt. Og samtidig kan vi se, at der for syvende kvartal i træk er en højere lønudvikling i Danmark end i vores nabolande. Det er med til at underminere vores konkurrenceevne. Derfor deler vi ikke vismændenes holdning til problemerne. Tværtimod er kapacitetsproblemer noget virksomhederne i stigende grad oplever i virkeligheden,” siger underdirektør Geert Laier Christensen fra Dansk Erhverv.

Efter års lavvækst har vi for første gang siden finanskrisen fået en vækst på over 2 procent per år. Det er meget positivt, men der er risiko for at glæden ikke vil vare længe. Vismændene vurderer dog, at arbejdsstyrken i Danmark vil fortsætte med at stige i årene frem.

”Vi har netop fået en tilfredsstillende vækst i Danmark, men uden arbejdsmarkedsreformer vil Danmark kommer til at mærke konsekvenserne blandt andet ved, at væksten vil aftage. Vi tvivler på, at den gennemsnitlige arbejdstid kommer til at stige, og der er problemer med at folk pensionerer sig selv tidligt – samtidig med at erhvervsfrekvensen fortsat er lav,” siger Geert Laier Christensen.
 
Sidst opdateret den 10-10-2017 12:00
Tilbage til nyhedssøgning