Naviger op
Log på

Boligboblen er et storbyfænomen

Politiske nyheder 08-10-2017
Efter mange år med krise er det særligt i storbyerne gået stærkt på boligmarkedet de seneste år – det er endda gået så stærkt, at diskussionen om boligbobler er dukket op igen.
Klumme af Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv. Bragt i JyskFynske medier søndag den 8. oktober 2017.

Køb af bolig er for langt de fleste af os den største privatøkonomiske investering, vi foretager os. Det er derfor ikke sært, at vi følger boligpriserne med stor interesse. Inden jeg kaster mig ud i diskussionen om boligbobler, så er det måske værd at understrege, at boblediskussionen kun drejer sig om en meget lille del af markedet – generelt er boligmarkedet på ingen måde inde i noget, der ligner et bobleforløb.

Kigger vi på boligmarkedet på landsplan, så bundede huspriserne i 2012. Siden er huspriserne steget med cirka 20 procent, det er meget på knap fem år, men priserne er faktisk stadig lavere end inden krisen. I samme periode er lønningerne steget en del, så der intet, som indikerer, at der skulle være tale om en boble på boligmarkedet generelt. På Fyn og i Jylland er der faktisk kun syv kommuner, hvor priserne på huse er højere end før krisen. Det er i storbykommuner som Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Billund og Skanderborg, men det gælder også i Jammerbugt og Lemvig. Ellers er huspriserne generelt set fortsat lavere end inden krisen. Det gælder også i eksempelvis Odense, hvor priserne dog er ganske tæt på niveauet før krisen.

Der er desværre også områder, hvor priserne er langt fra niveauet inden krisen ramte. Det gælder eksempelvis i Struer og Norddjurs og i nogle af de mindre ø-kommuner. Her er priserne stadig 30 procent under niveauet fra før krisen. Særligt på Norddjurs er det svært at være optimist, for i modsætning til resten af boligmarkedet, så synes priserne ikke rigtigt at være stigende i øjeblikket. Så inden vi for håndfast konkluderer, at boligmarkedet sprudler, så er det altså værd at bemærke, at der er store nuanceforskelle.

Hvis man bor på Norddjurs, kan det være svært at følge diskussionen omkring bobledannelse – selvom der ikke er langt til Århus og Aalborg, hvor diskussionen faktisk er relevant. I både Aalborg og Aarhus er huspriserne som nævnt højere end før krisen, og det samme gælder priserne på ejerlejligheder. Priserne i Aarhus og Aalborg er sammen med priserne i København over de seneste år steget i et tempo, som bekymrer. Det er svært at sige, om det er en boble for der er faktisk gode grunde til, at priserne stiger i de store byer. Flere danskere ønsker at bo i byerne i disse år, og det presser priserne op, da der ikke bliver bygget nyt i samme tempo. Alene i København voksede befolkningen med 11 personer dagligt fra 2016 til 2017, mens Århus i samme periode er vokset med 13 personer dagligt. Dertil kommer, at de meget lave renter gør det billigt at finansiere selv dyre ejendomme, så det er langt fra givet, at der er tale om en boble, men det er værd at følge udviklingen tæt, så bobledannelse undgås.

For at forhindre bobler i at blive bygget op har man over de seneste år strammet reglerne for långivning i København og Aarhus. Det har ikke fået priserne til at falde, men det har måske forhindret dem i at stige endnu mere. Per 1. oktober var der lagt op til yderligere en begrænsning mht. lånereglerne i storbyerne ved, at man ville begrænse adgangen til de mere risikofyldte lånetyper for boligkøbere med stor gældsætning i forhold til deres indkomst. Efter min vurdering giver det god mening at kigge på reglerne, men de stramninger, der var lagt op til, var ude af proportion med problemets størrelse. Det er derfor fornuftigt, at politikerne nu har sat sig tilbage til skrivebordet for at finde en balance, så risikoen for bobledannelse mindskes uden, at de ændrede regler i sig selv sætter en krise i gang.

Regelstramningerne omfatter kun Aarhus og København. Er man boligejer eller potentiel boligkøber i resten af landet, så er der ingen grund til den store bekymring i øjeblikket. Boligmarkedet ser generelt ganske sundt ud.

 

 
 
Sidst opdateret den 08-10-2017 08:30
Tilbage til nyhedssøgning